Hakkımızda

İstek ve Görüşleriniz

23 Ocak 2017 Pazartesi

The Son of Man

"Benim resimlerim hiçbir şey anlatmayan görsel imgelerdir. Akla gizemi getirirler. Doğrusunu isterseniz, benim resimlerimi gören biri kendi kendine şu basit soruyu sorar: 'Bunun manası ne?' O resmin bir manası yoktur. Çünkü zaten gizem de aslında hiçbir şeydir, bilinmeyendir." - René Magritte



The son of man (Le fils de l'homme)
Yıl: 1964
Ressam: René Magritte
Akım: Sürrealizm


Resim sanatını yakından takip etmeyenler için dahi bilinirliği olan bu ünlü tablo René Magritte’nin en ikonik eserlerinden birisi ve ressamın otoportresidir.

Resme ilk bakışta dikkati önce yeşil bir elma çeker. Yeşil elma sembolünün melon şapkalar ve pipo ile birlikte Magritte tablolarının vazgeçilmezleri arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Peki neden yeşil elma? 

Bu sorunun cevabı her sanat eserinde olduğu gibi çeşitli yorumlara açıktır. Bunlardan biri, René Magritte’nin her zaman alışılmışın dışında ve saklı kalan imgelemelere olan düşkünlüğü olarak kabul edilebilir. Kim Adem ile Havva’nın cennetten kovulmasına sebep olan elmayı yeşil hayal ederdi ki?

Diğer bir yorum ise benzer fakat simgesel olarak farklı bir anlam ile ayrılır. Cennet elması olarak betimlenen kırmızı elma, tutku ve aşk gibi insani duygularla alakalı soyut bir imgeyken Magritte’nin yeşil elması Newton’un elmasına bir göndermedir. Buradaki yeşil elma aklı, bilimi ve fizik kurallarını temsil eder. Dolayısıyla nesnel, somut bir gerçekliktir.

Elmanın ardında bir adam görürüz. Fakat bu gözlemciye kalmış bir yorumdur. Adamın yüzünü kaplayan elma mı yoksa elmanın ardındaki adam mı? Rene Magritte elmanın yüzü gizlemesi ile ilgili açıklamasında; “Gördüğümüz her şey bir başkasını gizler. Ve biz her zaman görünenin gizlediğini merak ederiz.” der. Elma, Newton’un elması imgesinden yola çıkarak nesnel bilinci temsil eder.  Bu da bilincin ardındaki gizemli bilinçdışının merakı olarak yorumlanarak Magritte’nin açıklamasıyla örtüşmektedir. Bu bakış açısıyla yorumlandığında Magritte’nin, o dönemlerde büyük yankı uyandıran Freud’un bilinçdışı araştırmalarından da etkilenmiş olabileceğini söyleyebiliriz.

Elmanın mükemmel gerçekçiliğine karşın ceketinin düğmeleri çözülmüş, bir eli karanlıkta kalan ve dirseği çarpık görüntüde sunulmuş kusurlu insanı veya çelişkiler içindeki bilinçdışını görürüz. Beynin sağ lobunun vücudun sol tarafını kontrol etmesi ile alakalı olarak sağ beyine ait duygular, hayaller ve inançlardaki bozulmaların karanlıkta kalan sol kol ile dolaylı yoldan açıklandığını söyleyebiliriz. Bu yaklaşım yine kimilerine göre yasak meyve olan kimilerine göre ise bilgelik ağacından koparılan elmanın dogmatizmi karanlıkta bırakmasını hatırlatarak kendi içinde bir tutarlılığı barındırır. 

The Son of Man tablosunun perde arkasında René Magritte gerek kendine has sanatçı kişiliği gerek semboller ve dilbilim ile olan yakın ilişkisi nedeniyle 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olup eserleri her devirde anlam kazanmaya devam edecektir.



7 Ocak 2017 Cumartesi

Der Wanderer über dem Nebelmeer ( Bulutların Üzerinde Yolculuk )


Alman romantik ressam Caspar David Friedrich tarafından 1818'de çizilen yağlı boya tablo. Tablo şu anda, Almanya'nın Hamburg kentindeki Kunsthalle Hamburg'da sergilenmektedir.
Ön planda genç bir adam kayalık bir uçurum kenarında, sırtı izleyiciye dönük biçimde dikilmektedir. Koyu yeşil bir palto giymiştir ve sağ elinde bir baston tutar. Saçları rüzgarda dalgalanmakta olan adam, kalın bir sis örtüsüyle kaplı olan göz alıcı manzarayı izlemektedir. Resmin orta bölümünde, adamın üzerinde dikildiğine benzer başka kayalıklar, sisten fışkırır gibi görülmektedir. Sis halkalarının arasındaki bu tepeliklerde ormanlar vardır. Uzakta görülen dağlar, batıdan doğudaki düzlüklere doğru alçalmaktadır. Bunun ötesinde, her yeri kaplayan sis sonsuza doğru uzar, ufukla birleşerek bulutlu gökyüzüne karışır.

Eserin genelinde hakim olan belirsizlik hissi çok ön plandadır. Ancak bu belirsizliklerin içinden çıkan kayalar her zaman bir umut olduğunu ilerde gözüken dağlar ise her zaman ulaşılabilecek büyük ve güzel hedeflerin varlığını simgelediği düşünülebilir.

5 Ocak 2017 Perşembe

A Turkish Girl ( Bir Türk Kızı )



Karl Briullov'un eserleri arasında en ilginçlerinden biri de 1837 ile 1838 yılları arasında çizdiği "Bir Türk Kızı" isimli portresidir. NEO-KLASİK basitliği ilk olarak bu resimde uygulamış ve romantik dokunuş da eserine yansımıştır. 


Resimde bir yere odaklanması istenen bir kadın tasvir edilmiş, kıyafetlerinin kumaşından anladığımız kadarıyla saraya ya da asil bir aileye mensup birisi olabileceği düşünülmektedir. Elbisesi, şapkası ve saçları ile de o dönemdeki Türk kadınına ışık tutar. Yüzündeki ifade ise karmaşık duygulara sahip olduğunu göstermektedir çünkü tebessüm ya da hüzün barındırmamaktadır,  belki de ressam tarafından bu şekilde istendiği için de olabilir. Pozisyon olarak yan yatıp elini boynuna koyarak uzaklara bakıyor gibi algı yaratılması ise bir bekleyiş içerisinde olduğunu göstermek için olabilir. Genç fakat hayatın onda bıraktığı izler yaşının çok üstünde gibi…

4 Ocak 2017 Çarşamba

Sanatıyla 2016


Bu paylaşım; blog amacımızın dışında olup, 2016 yılında meydana gelmiş sanatsal olayları kapsamaktadır.


-Devlet tiyatrolarında 2015-2016 sezonunda sahnelenen 5 bin 311 temsili 1 milyon 773 bin seyirci izledi.

- Paintingheads.blogspot.com.tr/ 2016 yılında hizmete sunuldu .

En İyi Film - Drama kategorisinde Alejandro G. Iñárritu'nun yönettiği  The Revenant

- En İyi Erkek Oyuncu  The Revenant’taki rolüyle Leonardo DiCaprio

- En İyi Kadın Oyuncu  Gizli Dünya’daki  rolüyle Brie Larson

- Eurovision Şarkı Yarışması'nın finalini Ukrayna kazandı.

- Nobel Edebiyat Ödülü’nü Bob Dylan kazandı.
- Edvard Munch'un 50 milyon dolar değer biçilen "Köprüdeki Kızlar" tablosu, açık artırmada 54,2 milyon dolara satıldı.
- Rusya'da Tolstoy'un anısını yaşatmak için düzenlenen Yasnaya Polyana Edebiyat Ödüllerinde, "Kafamda Bir Tuhaflık" isimli romanıyla Orhan Pamuk'a yabancı edebiyat dalında ödül verildi.
- Oscar adayı "Kalandar Soğuğu", ABD'de düzenlenen Asya Dünyası Film Festivali'nde "En iyi Yönetmen" ve "En İyi Erkek Oyuncu" ödüllerine layık görüldü. Aynı zaman,  Hamburg Film Festivali'nin Kaleideskop bölümünde "En İyi Film" ödülünü kazandı.
- Televizyonun Oscar'ları olarak nitelendirilen Emmy Ödülleri sahiplerini buldu.
En İyi Drama: "Game of Thrones" (HBO)
En İyi Komedi: "Veep" (HBO)
En İyi Erkek Oyuncu, Drama: Rami Malek, "Mr. Robot"
En İyi Kadın Oyuncu, Drama: Tatiana Maslany, "Orphan Black"
En İyi Erkek Oyuncu, Komedi: Jeffrey Tambor, "Transparent"
En İyi Kadın Oyuncu, Komedi: Julia Louis-Dreyfus, "Veep"
En İyi Dizi: "American Crime Story: The People v. OJ Simpson" (FX)
En İyi Erkek Oyuncu, Dizi veya TV Filmi: Courtney B. Vance, "The People v. OJ Simpson"
En İyi Kadın Oyuncu, Dizi veya TV Filmi: Sarah Paulson, "The People v. O. J. Simpson: American Crime Story"
- Google, 2016 yılında en çok aranan şarkıları belirledi. 2016 yılı boyunca ‘en çok aranan şarkılar’ ise şöyle:
1. ‘Formation’ (Beyonce)
2. ‘Purple Rain’ (Prince)
3. ‘Black Beatles’ (Rae Sremmurd feat. Gucci Mane)
4. ‘Panda’ (Desiigner)
5. ‘One Dance’ (Drake)
6. ‘Cake by the Ocean’ (DNCE)
7. ‘Hello’ (Adele)
8. ‘Lost Boy’ (Ruth B)
9. ‘The Sound of Silence’ (Disturbed)
10. ‘I Took a Pill in Ibiza’ (Mike Posner)
- Kuklacılık Sanatı UNESCO Kültür Mirası Listesine Eklendi
- İngiltere’nin İlk ‘Sanatçı Oteli’ Londra’da Açıldı